Miért pont Eszter?

2018.07.07

Keveseknek adatik meg életükben, hogy maguk választhatják meg a keresztnevüket. Nálam ez megtörtént, de ahogy tudjuk, - mint sok minden a transzneműségben - ez sem egyszerű választás kérdése volt.

Instagramon javasolta a sweetyou.bath.beautytól Betti, hogy írhatnék egy bejegyzést arról, mégis miért az Eszter nevet választottam. Soha nem csináltam még ehhez hasonlót, de nagyon tetszik a dolog, hogy javaslatokra írjak rövid szösszeneteket, ami a Ti igényeiteket is tükrözi; mi az amiket szívesen olvasnátok Tőlem. Köszönöm a megkeresést, és hát lássuk!

Nos, ez az óvodáig nyúlik vissza, amikor már tudtam, hogy én lány vagyok. No meg azt is, hogy nincs rendben valami, mert ennek ellenére rendre a fiú öltözőbe citálnak, fiús játékot akarnak a kezembe erőszakolni, megmondják éppen, hogy nekem nem szabad így-vagy úgy viselkedni, mert a fiúk ugye nem viselkednek így... Ez nyilván rendkívüli nagy törés volt számomra, hogy a saját önkifejezésem útjára sorra görgetik az egyre megugorhatatlan akadályokat, azaz; fizikailag nem tudtam érintkezni azokkal a dolgokkal amikkel szerettem volna, a babáktól a babaházig, a konvencionálisan kislányoknak gyártott kis tűzhelytől a teáskészletig, de akár a rózsaszín zsírkrétáig vagy a hercegnős jelmezig bezárólag. (Erről majd később egy óvodás kori bejegyzésemben).


Mi transznemű lányok, még ártatlan gyermekként megtanulunk nem hinni az álmainkban, a csodákban és magunkban.


Ekkorra, 5-6 évesen elhatároztam, hogy nem fogom hagyni hogy fiút csináljanak belőlem. Hiszen az én belső hangom, aki most is diktálja e sorokat, mindig is egy lágy és kedves hangú lányé. Az enyém. Ezért vált fontossá és persze természetessé, hogy a kialakuló identitásomat megerősítsem, s bár tudtam, hogy sok-sok éveken át hallgatom majd még a Benjamint és a Bendzsikét, magamban mégis tudtam, hogy én Noémi és Eszter vagyok. Kettő is rögtön, hiszen lány óvodástársaimnak is volt, sőt, a bátyámnak is két keresztneve volt. (Aztán a transz lányok nagy átlagánál ez megfigyelhető, hogy a nőiségüket kicsit jobban megerősíti, hogy ha rögtön két női keresztnév is dukál a személyi igazolványban.)

Hogy miért pont Noémi és Eszter? Na ez már nehezebb. Érthetetlenül tudnám csak megfogalmazni. Ez olyan amit Ti is érezhettek. Volt már olyan, hogy sok idegennel voltál együtt például egy metrókocsiban, és próbáltál az arcokhoz neveket rendelni? Vagy gyermekként nem próbáltatok meg más nevet adni egymásnak és jót röhögni rajta, hogy hát ez a név nem is illik hozzá? Vagy nem fordult elő veletek, hogy megláttál egy lányt az utcán és rögtön rávágtad, hogy őt tuti Nikinek hívják?

Akár volt veletek ilyen, akár nem, ez mindenhogy természetes. A saját ismerősi környezetedből veszed a mintákat és alakítod ki a saját nézeteidet, akár ilyen kis szinten is, hogy az illető teljes személyisége "Istvánt" sugároz e magából, vagy éppen olyan " Lacis" inkább. Még egy példa. Képzeld el, hogy a pároddal épp nevet akartok adni a születendő gyermeketeknek, és életed szerelme éppen benyög egy olyan nevet, amiről akaratlanul is beugrik az az ember, akivel finoman szólva ma sem nagyon bírjátok egymást. Ugye. Neveket rendelsz archoz, de ugyanez megy fordítva. A rossz névmemóriával rendelkező emberek is az arcunk fiziológiai jellemzői alapján kreálnak nekünk nevet, amit vagy eltalál, vagy nem. De inkább az utóbbi.

Szóval csak annyit tudok így írni a miértre, hogy ezek szerint nagyon szép és jó Noémi és Eszter ismerőseim lehettek akkor, hogy ezekkel azonosulni tudjak, magaménak érezni, és együtt élni ezzel a két, csak magamban használt névvel, ami erőt fog adni addig, amíg meg nem kapom őket hivatalosan is. Amikor tükörbe tudtam nézni, nagyon boldogan mondtam magamnak, hogy "szia Eszti!". Teljesen én voltam, és nem egy idegen fiú nevét hallhattam, legalább arra a pár másodpercre.

Amint láthatjátok, a Noémi kikopott. Ennek az a magyarázata, hogy volt három Noémi nevű ismerősöm, akik pont a fenti érvelést alkalmazták velem szemben, hogy az én arcom nem is olyan Noémis, nem vagy olyan "noncsis". Sajnos ez olyan sokáig hatott, hogy amire a kérelem benyújtásához került a sor, annyira ellenérzésem alakult már ki, hogy az Eszter lett az elsődleges keresztnevem. 

A Barbaráról meg teljesen őszintén: Kinyitottam az MTA női névjegyzékét, hogy találjak egy második keresztnevet. A Barbaránál meguntam az olvasást és végül beírtam, hogy az ezzel is teljesen kész kérelemmel rohanhassak a postára, önfeledtül, vigyorogva és epekedve várva. 

Na jó...meg a Barbi azért elég lányos nem? :)

Eszter
Bluebutterfly


Kövess Facebookon, Instagramon, twitteren vagy tumblron!


Igazán nehezen keltem. Kicsit túlságosan is. Napok óta nem tudok jól aludni, s most hajnalban kell kelnem. Három óra. Jesszusom. De van aki ugyankkor kel, hogy megkeresse a családjának a betevőt, vagy, hogy összekuporgassa álmai anyagi fedezetét. Bizony. Sok-sok emberi sors, amikkel ritkán találkozunk. Mert amikor rápillantok egy gondviselt arcra a...

Keserű reggel, bolondok napja. Áprilisi tréfának persze sok. Éppen egy eddig ismeretlen vírus okozta járvánnyal küzd egyre sikeresebben világunk. Az életünk alaposan megváltozott a munka világától, egészen a boltba járásig. A régen megmosolygott zöld maszkok már mindenki outfitjéhez hozzá tartozik, és sokaknak a gumikesztyű és kézfertőtlenítő is...

Belevaló nők

2020.03.20

Ezzel a címmel jelent meg az InStyle magazin tavaszi számában a cikk, melyben 50 inspiráló nőt mutatnak be. Izgalommal bújtam végig a listát az elejétől a végéig, és az általam ismerteken felül hihetetlenül bátor, izzó és utat mutató modern nőt ismerhettem meg. Nőjogi aktivista, krónikus betegséggel harcoló, író és közgazdász, színésznő és...