HRT 21. hónapja

2019.08.20

Az előző hrt bejegyzésemben már említettem, hogy ezek a beszámolók nem fognak sok új dologgal szolgálni, így érdemes az előző (1 év) (9 hónap) írásaimban, és a hrt-ről általánosan író bejegyzésemben böngészni.

Az egyetlen, ami igazán szembetűnő 2 év távlatából, az az arcom, és az alakom változása. Sohasem gondoltam volna a 12. hónapnál, hogy egy év múlva még sokkal jobban tudni fog feminizálni a női hormonok tömege. De tudott. Az arcomon lassan egy hormonális FFS zajlott le, ahogyan már egy before-after képet nézegetve alig vagyok felismerhető. Persze számomra mindig is felismerhetőek lesznek azok a maszkulin vonások, amik 9611 napig kísérték végig az életemet. Almácskák, és lányos vonalak erősödnek az arcomon, aminek nagy örülök.

Július 16-án volt a 21. havi évforduló, és ebből a távlatból sok-sok dolog derül ki a hormonkezelés élettani, farmakokinetikai hatásairól. Én továbbra is Neofollin-t (5 mg/ml ösztradiol-valerát) kapok, 4 naponta 1 ml-t, intramuscularisan 21g-s tűvel. A hetente 2x1 ml sok volt (2874 pmol/l), a heti 1x1  ml pedig kevés (261,9 pmol/l). Elképesztően nehéz beállítani az egészséges hormonszintet. Mi még lassan két év alatt sem lehetünk benne biztosak, hogy ez hosszútávon nem fog-e kilengeni erre-arra. De most biztosnak látszik. A WPATH kritériuma szerint a follicularis fázis referencia-tartományába kell a hormon szintet szorítani (71,6-529 pmol/l). Azonban a gyakorlatban, az Egyesült Államokban is gyakran az 1000 pmol/l-t elérő tartományt tartják fönn a HRT első 3 évében. Természetesen ezt csak akkor alkalmazzák, ha az ajánlott referencia-tartománytól való eltérés nem okoz egészségügyi kockázatot a patiens számára. Szerencsére az én esetemben nem történt semmilyen kóros elváltozás sem klinikai kémia, sem hematológia, se máj-és vesefunkciókat illetően (sgot, sgpt, sggt, kreatinin, SeBi, Karbamid...stb), ezért mindig egy tyúklépéssel túlfeszíthettük a referencia határt. Referencia, hiszen csak egy általános ajánlás, iránymutatás. A hrt-vel foglalkozó szakemberek tudják, hogy minden HRT más és más, egyénileg, szigorúan orvosi kontroll alatt állítható be. A "feketén" szedett hormonok nem csak törvénytelenek, de rendkívül veszélyesek is.

Nagy örömömre az ösztradiol az 1000 körüli értékre rendezkedett be, és a prolaktin sem növekszik, hanem megtalálja a szervezetben az egészséges kis szintjét. A tesztoszteron változatlanul béka feneke alatt, női tartományban, progeszteron kúra újra kezdetét veszi, ciklusszerűen. Ennél jobb talán nem is lehetne. (SHBG, LH, FSH, kortizol, androsztédion, dehidroepiandrosztédion-s, homocisztein, D vitamin, AMH, TSH; nagy komplex endokrin szakvizsgálatkor lesz hamarosan, külön.) 

Ami meglepő és szembetűnő, az az, hogy a hormon mellett az egyéb hematológiai és klinikai kémiai elemek is kezdik felvenni a klasszikus női tartományokat. A hemoglobinom a HRT elején 156 volt, ami a férfi referencia tartományban is normál érték, a nőiben magas. Mára "történelmi" mélypontot jelez: 129, ami a női referencia tartományban normál érték, de már a férfi vérképbe semmiképpen nem felelnék meg. (Nem is kell). A thrombocyta számának átlagos emelkedését pedig komolyan illik venni. A patiens vérzési valószínűségét is jelzi, azaz magas érték esetén hajlamosak jobban összetapadni, ami thrombosishoz vezethet. (PT INR, Protrombin idő és vvt. süllyedéssel együtt szükséges értékelni.) A hormon szubsztitúciós kezelésekkor szinte automatikus velejárója ennek emelkedése. Pontosan ezért kötelező a HRT megkezdése előtt a thrombophilia panel elvégzése ( MTHFR C677T, A1298C, Prothrombin, Leiden). Ezek az esetleges génmutációkat kimutatva segítenek felkészülni az esetleges magasabb kockázati tényezőkre, és megelőzni a lehetséges szövődményeket.

Nekem pl. a metiléntetrahidrofolát reduktáz (MTHFR) gén C677T pontmutációjának mindkét allélja mutáns, azaz a genotípusom homozygota. Ez nem tragédia, de a gén mutációja homozygota formában hozzájárul a plazma homocisztein szintjének mérsékelt emelkedéséhez ezzel fokozott thrombosis-hajlamot okozva, melyet kivédhet a folsavkezelés, vagy a folsavban gazdag étrend. Magyarországon az átlagpopuláció mintegy 10-15%-a homozygota az MTHFR-gén fenti mutációjára. Emellett Magyarországon az átlagpopuláció 40%-a heterozygota (azaz az egyik génje mutáns).


Akiknek különösen figyelniük kell: 

  • Akiknek a V. alvadási faktor Leiden mutációjának (R506Q) genotípusa homozygota vagy heterozygota. Ezek a mutációk felelősek az APC-rezisztencia jelenségért és önmagában a heterozygota mintegy 7-szeresre, a homozygota 20-80-szorosra emeli a mélyvénás thrombosis kockázatát*. (*Juul és mtsai, 2004, Ann Internal Medicin; Rosendaal és mtsai, 1995, Blood). Akiknek ez a mutáció fennáll, azok esetében különös figyelmet kell szentelni a véralvadási paraméterek ellenőrzésére, továbbá feltétlenül kerülni kell az etinilösztradiol készítményeket, és ha lehet, az ösztradiol-hemihidrát, benzoát és cipionát készítményeket helyett valerát formátumú készítményekre szükséges berendezkedni

Ezen kívül az MTHFR 1298C mutációi sem jelentenek akkora problémát. Ennek heterozygotizmusa, sem homozygotizmusa önmagában nem jelent átlagosnál nagyobb egészségügyi kockázatot. MTHFR C667T mutációval együttesen a homozygotizmus és a heterozigotyzmus a plazma homociszteinszintjének emelkedésével jár, amely thrombosishajlamot ill. várandós nőknél a magzati velőcsőzáródási rendellenességének az átlagosnál 2-3-szor nagyobb kockázatát vonja maga után.

A Prothrombin G20210A mutációja (II. faktor) heterozygotizmusa megemeli a plazma protrombin szintjét, amely önmagában kb. 4-szeres thrombosiskockázat-növekedést jelent.* (*Emmerich és mtsai 2001, Thrombosis Haemostasis) Homozygota genotípus igen ritka, s az ezzel járó emelkedett plazma-protrombinszint közepes mértékben növeli a mélyvénás thrombosis kockázatát.

Ugye -természetesen- női referencia tartományokat használunk, amelybe mind a vas, transzferrin és szaturációja, mind a vörösvérsejt szintem már beleilleszkedik. A hormonokhoz, és a hemoglobin, thrombocyta számhoz hasonlóan ezek is eleinte beleillettek a férfi referencia tartományba, mára már csak a nőihez igazodnak. A menstruáló nőknél a vas, transzferrin és szaturációja a hemoglobinnal érthetően alacsonyabb, amit az én esetemben nehezen lehetne magyarázni. De egyszerűen a szervezetem engedelmesen beállt a női sorba. Alapvetően nem nagy probléma, mondjuk a jövőbeni véradásokat veszélyeztetheti, de életmódbéli tényezőkkel visszatornászható, ha nagyon szeretném.

Most lassan 2 hónapja minden multivitaminról (centrum, béres-csepp, c vitamin, d vitamin, folsav, calcium) le voltam tiltva, így ennek befolyása sem érzékelhető. Sok-sok mozgásra és folyadékbevitelre van szükségem, amiknek igyekszem eleget tenni, minél többször.

Lelkileg kiegyensúlyozottabb vagyok, hónapok óta nem lehet kizökkenteni a jókedvemből és a mosolyomból. Ennyire kiegyensúlyozott soha nem voltam. A lelkemben csend és béke honol, a szívemben pedig tettrekész vágyak, és kalandok ezrei. Az UTx szakvéleményezésének befejező szakaszában vagyok, így további kivizsgálások állnak még előttem, mely akadályok ugyanúgy leomlanak majd előttem, mint a mögöttem lehullottak.


Puszi:


Sokszor, sokféleképpen nevezzük azt a folyamatot, amikor a hivatalos iratainkban meg szeretnénk változtatni a nemünket, és a nevünket. Sokszor vicces jelzőkkel. Nevünk megváltoztatása általánosabb körű a hétköznapi életben; családnevünk megváltoztatása bármilyen okból, doktori cím/fokozat miatti titulus felvétele, és (leggyakrabban) nők esetében;...

Sokan kerestetek azzal kapcsolatban, hogy nem számoltam be eleget a műtéti beavatkozásokról. Ezen kéréseknek eleget téve "ti kértétek" címszó alatt számolok be (először) az orchiectómiáról.