Esküszöm

2019.12.31

Úgy szállt el ez az év, hogy időm sem volt észrevenni, mi mindenben változott az életem. Izgalmas, eseménydús év volt ez, úgy, hogy nem is teljesítettem minden vállalást, minden kötelességem.

Ami az első helyen szerepel, hogy rengeteg támogató, odaadó, és ami még fontosabb; megértő barátra tettem szert. Sokatokkal beszélgetek, és sokatokkal találkoztam. Máig mindennapi harcom részre bebizonyítani, megmutatni, hogy az undorodott bőröm alatt itt lapulok. Eszterként. És még, ha a csodálkozó szemeitekbe is nézek, a hitetlenkedés ellenére megértést és támogatást találok. Ez olyasfajta "unikornis vér", mely ugye féléletet adva éltet tovább, hogy ne adjam fel. Ha egyszer kellőképpen meg tudnám hálálni ezt nektek, akkor plusz egy kívánságom valóra válna az életben. Köszönöm mindnyájatoknak, és kívánok legalább annyi örömöt és boldogságot, nevetést és szívmelengetést, melyet Ti csempésztetek az életembe.

Köszönöm az ellenem dolgozóknak is, hogy folyamatosan tanítanak küzdeni, és tovább inspirálnak, hogy ne adjam föl. Rendkívül értékes az a tanulság, melyet az írásban, szóban, vagy verbálisan tett fenyegetéseitek következtetéseiből vonok le. Innen tudom, hogy sokszor jó úton járok. Természetesen -már- távol áll tőlem a haragtartás, ezért ugyanazt a jót, és ugyanazt a boldogságot kívánom nektek, mint szeretett barátaimnak. Kívánom, hogy életetek során rátaláljatok arra az útra, ahol a rombolás, az uszítás, az emberellenesség helyett, a józanság, a szeretet és a megértés útjára lépjetek. Ezúton is kívánok Nektek ehhez sok-sok erőt!

Köszönöm azoknak is a sok együtt töltött időt, s jót, akik az új évben már nem lesznek részei az életemnek. Minden okkal történik, és hiszem, hogy ha a sors úgy rendeltetett, még találkozni fogunk. Ha csak ennyi lett megírva a nagy könyvben, akkor pedig boldogsággal kell eltöltsön a gondolat, hogy beteljesítettük küldetésünket, és reményeink szerint sikerült mosollyal és örömmel elengednünk egymás kezét. Mindent köszönök nektek.

Köszönöm a családomnak, akik töretlenül továbbra is mellettem állnak. Köszönöm az orvosaimnak és nővéreimnek, akik mindent megtettek értem, még ha az fájt is.

De mint tudjátok, 2019 a szakvéleményezés éve volt. Őrült hajsza kezdődött meg, hogy egy szép napon világra hozzam gyermekem. Ehhez méhtranszplantáció szükséges, melyhez befogadónyilatkozat kell, melyet szakvéleményezés előz meg. Januári keltezésű az első szakvéleményem, így -a szabály szerint - akkor is kell lezárulnia. Így kereken még egy hónapom maradt a hiányzó szakvélemények, képalkotói vizsgálatok beszerzésére. Mozgalmasan telt, és nálam egészségesebb embert keresve sem találhatnának. Legalábbis a szakvélemények erről tanúskodnak. Azt is tudjátok, hogy jövőre még őrültebb hajsza kezdődik el, és eljárást kell kezdeményeznem a jogi környezet tisztázása érdekében. Őrült csaták elé nézünk, ahol az orvostársadalom, a jogalkotók, és személyem fogja vérre menően érvényesíteni az akaratát. Az orvostársadalom, akinek köszönhetően nem azt mondom, "ha megszületik", hanem amikor. A jogalkotás, aki időszakosan rám vágja az ajtót. A szakvélemények után csak a törvényi akarattal kell majd szembenéznem, s életem munkájával kiderítenem; teljesen kilépett e a társadalom belőlem. Erre megvan a kellő felkészültségem. Azt hiszem. Ha nem, akkor összeszedem menet közben. És segít az a lelkes, önfeláldozással és tettekkel teli csapat, akik mögöttem állnak. Ők szintén alapjai a rendszer működtethetőségének.

Már rég nem beszélünk miértről. Elköteleztem magam egy életre. Az én jóslatom úgy szól, nem élhetek addig, míg meg nem születik. S erre teszem most le, a megszeghetetlen esküt. Nem lesz nappalom, sem nyugodalmas éjszakám, sem boldog új évem, sem örömben úszó napvilág. Nem lesz jóleső pihenés, és jóleső séta, sem léleknyugtató tea. Nem lesz nyugodt lélegzetvétel, sem éltető szívdobbanás,

Míg meg nem születsz.

Hányszor beszéltem hozzád csendesen, s ringattalak álmomban álomba. Lelked itt köröz az akadályokkal teli burkon kívül, melyet az irántunk táplált gyűlölet emelt. Nincs más ajtó. Ez az egy ajtó választ el egymástól bennünket. Néha össze-össze érintjük kezünket, de sokszor csak figyellek, még ha álmomban nem is vagy oly élesen megfogható. De tudom, hogy itt vagy. Rövidesen találkozunk, mert a harc elindult érted. Nem kevesebbet adok érte, csak az életem. Mást nem tudok. Nincs másom e világon, csak a születésedbe vetett hit és harc. Csak könyörgöm tarts ki. Tarts ki mellettem, és bízz bennem. Mert az érted vívott harcom, csak az életemmel együtt érhet véget. De mindenképp sietek hozzád. Te jössz hozzám, vagy én hozzád, de eljön az idő, amikor e kegyetlennek tűnő, de csodálatos világ burka már nem választ el bennünket oly nagyon.

És akkor bármi is történjék, még ha a születéseddel nekem el is kell mennem, én szeretni foglak örökké.

Ez az én életem, utam, s hites esküm. Esküm, mely életem végig köt. Az eskü, mely vegye életem, ha megszegém. Az eskü, mely életet ad, vagy vesz.


Esküszöm.

Eszter


Igazán nehezen keltem. Kicsit túlságosan is. Napok óta nem tudok jól aludni, s most hajnalban kell kelnem. Három óra. Jesszusom. De van aki ugyankkor kel, hogy megkeresse a családjának a betevőt, vagy, hogy összekuporgassa álmai anyagi fedezetét. Bizony. Sok-sok emberi sors, amikkel ritkán találkozunk. Mert amikor rápillantok egy gondviselt arcra a...

Keserű reggel, bolondok napja. Áprilisi tréfának persze sok. Éppen egy eddig ismeretlen vírus okozta járvánnyal küzd egyre sikeresebben világunk. Az életünk alaposan megváltozott a munka világától, egészen a boltba járásig. A régen megmosolygott zöld maszkok már mindenki outfitjéhez hozzá tartozik, és sokaknak a gumikesztyű és kézfertőtlenítő is...

Belevaló nők

2020.03.20

Ezzel a címmel jelent meg az InStyle magazin tavaszi számában a cikk, melyben 50 inspiráló nőt mutatnak be. Izgalommal bújtam végig a listát az elejétől a végéig, és az általam ismerteken felül hihetetlenül bátor, izzó és utat mutató modern nőt ismerhettem meg. Nőjogi aktivista, krónikus betegséggel harcoló, író és közgazdász, színésznő és...