en-1 éve hormonokon

16/10/2018

Tudom, hogy már sokatok a körmeiteket tövig lerágtátok a nagyműtét beszámolója miatt, de most ismét csalódást kell okozzak, hiszen október 16-a másról szól; napra pontosan 1 éve kezdtem meg a hormonkezelést. Szokásomhoz híven negyedévente adok tapasztalataimról számot, így íme a negyedik:

Érvényes pszichiátriai és klinikai szakpszichológusi szakvélemények birtokában kezdtem meg a hormonterápiát (HRT) 2017.10.16-án Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyásznál. A felírt adagom napi 2x2 mg estrimax (ösztradiol hemihidrát) és napi 1x50 mg androcur (cyproterone-acetate / 17-hidroxiprogeszteron szintetikus származéka) volt. 2018.06.04-én az androcur szedését felfüggesztették, 2018.06.19-i bilaterális orchietómia után szedése a továbbiakban nem szükséges. 2018.03.02-től az estrimaxot, jobb mellékhatásprofil miatt Lenzetto-ra cseréltem, azóta a hormonterápiát Dr. Bordás Noémi felügyeli. 2018.10.03-án megvolt a "nagyműtét", azaz a nemi megerősítő műtét (Gender confirmation surgery - GCS) Belgrádban (St Medica) Miroslav Djordjevic és Bordás Noémi doktor kezei által. A nagyműtét előtt 3 héttel, 2018.09.12-től minden hormonkészítmény szedését abba kellett hagyni, és a műtét után 2018.10.06-án beadták életem első oldatos hormon injekcióját, a neofollint (ösztradiol-valerát).

Jelenleg szedett készítményeim; 7 naponta 2x1 ml neofollin (5mg/ml) intramuszkulárisan és napi 100 mg progesterone exeltis. Emellett fakultatíve szedek napi 5 mg folsavat, napi 1 centrumot vagy 2x20 csepp Béres cseppet (felváltva) napi 1000 mg c vitaminnal. Most a téli időszakra, hogy a vastag ruházat, és a kevesebb napsütötte órák száma miatt bevezetésre kerül a D vitamin pótlása is.

A neofollin kicsit jobban érdekelhet benneteket sorstársak, így kicsit írok róla. Ez az egyetlen oldatos injekció formában beszerezhető ösztrogén az EU-ban, amit a Cseh Köztársaságban gyártanak és viszonylag könnyebben beszerezhető. A megelőlegezett bizalmam a készítmény felé az állítólagos jobb felszívódása és szervezetben való hasznosulása. Ám a magasabb thrombosis kockázat miatt 5 hetente szükséges vérvétel a szokásos 3 hónap helyett. Az injekciót 20g 1/2-s tűvel kell beadni 2ml-es fecskendővel. Adagolási formáját illetően elterjedt a 3,5 naponta 1 ml, illetve (ami nálam is) egyszerre 2 ml 1 héten egyszer. Ha van orvos aki fölírja, akkor a receptet szkennelten egy gyógyszerfutár céggel ki tudod váltatni. Nekem ez 2 hétbe és 3000 forintba került. Mármint a szolgáltatás díja. Maga a gyógyszer 18 euro/doboz (5 ampulla= 5x1ml), azaz így egy éves ösztrogén hormonkezelés költsége 375 euróra ugorhat, ami mai áron 123.552 ft 330-as euro árfolyamon számolva, így a már eleve drágább lenzetto éves költségét (66.970 ft) is sikerült a duplájára emelni, és az estrimax éves költségének is hatszorosa (21.735 ft). Erre még rájön a fecskendők, tűk, bőrfertőtlenítők árai, ami azért elenyészőbb.  Az injekciót magamnak adom be, de az elsőt mindenképpen orvosnak kell. Nem egészségügyi személyzetnek, hanem Orvosnak. Akinek nincs lélekjelenléte döfködnie magát, az nyilván a háziorvosával lepacsizhatja, hogy majd az asszisztensek beadják neki.

Az ösztradiol szintje a tragikus összeomlás óta 08.06-i vérvételkor visszakúszott 168,7 qmol/l-re, és nagy szerencsémre a prolaktint sikerült a 600 körüli értékről a referenciatartomány (ám bár felső határára) 430-as szintjére csökkenteni. Ez nagy siker. A totál tesztoszteron tartósan 1 alatt (androcur nélkül is), a progeszteron egészséges ref. tart. között. Máj-és vesefunkciók kiválóak voltak, mint minden más is, ami egy nagylabort jellemezhet. A 09.20-i vérvételen szintén kiváló értékek voltak, a prolaktin tovább csökkent 345-re, ám mivel 09.12-től hormontilalom volt, így az ösztradiol szintem újra összezuhant 43,6 qmol/l-re (hormon nélkül 200 körül volt régen). Állítólag ez természetes. Az simán észlelhető, hogy az eddig kifejlesztett mellek hálátlan gyorsasággal, köszönés nélkül eltűnnek. Hangulatingadozásom kevesebb volt, mint a castratio előtt, gondolom a tesztoszteron totális hiánya miatt. Egy kis hiszti azért belefért, de elég erős kontroll alatt tudtam ezt tartani.

További súlygyarapodás nincs, beálltam ezen a 80 kg körüli értéken, ami az én 189 cm-es magasságomhoz jól passzol, bár a hastáji régió zsírfölöslegét szívesebben üdvözölném a melltájon. Ennek érdekében a magas étvágyamból nem engedek, de intenzív hasizom-erősítő gyakorlatok vannak a napirendemben. A kórházban most fogytam 4 kilo-t, ami természetes, és a fogyást nem prognosztizálom tartósnak. Az arcformám kerekebb, ahogy a csípőm és a fenekem is sokan dicsérik. Ez 60 kilosan, mint 1 évvel ezelőtt, nem sikerült volna.

Na itt van a mell. Tudom, hogy ez izgat a legjobban. Node ne ess hasra tőle. Nos én nem tartozom azok közé a szerencsések közé, akiknek nagy természetes kebleket adnak a hormonok. 1 év távlatából még az A kosár is nagynak tűnik, így én még mindig csak sportmelltartót hordok, de boldog vagyok vele. Nem szeretem a pushupokat sem a vastag szivacstöméseket. Lassan 2 hét telik el az első ösztrogéninjekció beadása óta, és az emlők most már kegyetlenül megduzzadtak, olyannyira, mint még soha. Újra érzem, hogy van mellem, a majd egy hónapos hormonmentes időszak után. Remélem, hogy most már jobb lesz, ennél többet hormon szempontjából nem tudok tenni az ügy érdekében. Implantátumról 3 év HRT után kell döntenem. A cél egy szolid B kosár, ha elérem akkor sooo happpy :)

Izomzat változatlan, azért gyengébb sokkal, mint hormon előtt. Dede. Hiába erős nő vagyok meg izémizé. A klasszikus standardokat nehezebben mozgatom meg, mint anno. Más az izom szerkezete, egyszerűen másra van tervezve. Ami lényeges változás még, hogy hogy reagál a test a sérülésekre. Ha beütöm bárhol valamimet (pl. derekamat), vagy sokáig keresztbe van téve a lábam, akkor utóbbinál sárgás-zöldes elszíneződés jön létre a belső combon, előbbinél pedig kékes lilás foltok az ütődés helyén. Mint akit jól elvertek. Régen ilyen jelentéktelen ütődéseknél (amikre gyakran még emlékezni sem emlékszem) nem jelentkeztek ilyen nyomok. De ahogy megtudtam, ez is "női dolog".

A bőr továbbra is hiperszenzitív, érintésre, simogatásra. Állaga normálnak mondható, a szárazság eltűnt, ám azért néha-néha nem árt egy kis testápoló, főleg majd most a fűtési szezonban. Napi 2-3 liter folyadék fogyasztása kellően megkönnyíti az ember dolgát.

A szőrzet ügy igazán most nyert kellő figyelmet, hiszen kar/láb (főleg kar) területén a minősége sokkal de sokkal finomabb és a sűrűsége ritkásabb. Lehet, hogy köze van a rendszeres epiláláshoz is, hogy egyre jobban kopik ki, de meggyőződésem, hogy hormonális okai is vannak. Az arcon a lézeres szőrtelenítés 4 hetente folyamatosan tart. Színe fekete, de a sűrűsége nagyon ritka már. Napi egy borotvával, BB krémmel és púderrel remekül eltüntethető a dolog.

A közérzet stabilabb, ám még mindig becsúszik egy-egy rosszabb nap. a tartósabb, depresszió-szerű tünetek már kezdenek kikopni. Tény, hogy az amúgy is érzékeny lelkivilágom még érzékenyebb lett, ami érzelmileg érintett élethelyzetekben nagyon könnyen megnyilvánul. Jellemzően efölött nem tudok kontrollt gyakorolni. Alapvetően egy sokkal pozitív életszemlélet és jövőkép jellemez. Nagyon tudom értékelni az apróbb örömöket, amikből táplálkozom nap mint nap. Sokszor magamnak és a pillanatnak élek, amit ugyanúgy szeretek, mint a tervszövögetéseket. A fáradékonyság leküzdéséhet nagyon sok erő kell, és a régi jó alvókám leredukálódott szigorúan 8 órára magától. Állítólag fokozottabban jellemző rám a nyugodtság, a kiegyensúlyozottság és a megfontoltság. Bár ez az öregedés jele is lehet...A libidó normál, de emelkedő tendenciát mutat.

Ezen a héten pedig ígérem a nagyműtéti beszámoló első részét :)

Puszi

Eszti

Bluebutterfly

Kövess Facebookon, Instagramon, twitteren vagy tumblron!   


Kereken 3 hete indultam el az álmok földjére. Az én szent földemre, az új szülőhazámba. Korán keltem Budapesten, ahol barátaimnál aludhattam, hogy 7:45-re kiérhessek a repülőtérre. Nem gondoltam volna, de volt Budapest-Beograd járat a Belavia által, ami Minszkből jövet állt meg kishazánk területén. Már magában a posztszovjet mentalitás miatt ez a...

Tudom, hogy már sokatok a körmeiteket tövig lerágtátok a nagyműtét beszámolója miatt, de most ismét csalódást kell okozzak, hiszen október 16-a másról szól; napra pontosan 1 éve kezdtem meg a hormonkezelést. Szokásomhoz híven negyedévente adok tapasztalataimról számot, így íme a negyedik:

Amikor ezeket a sorokat olvassátok, engem már műtenek éppen. Egy komplett orvosi team 7 órás küzdelme kezdődik meg Belgrádban, hogy kiszabadulhassak régóta tartó szenvedéseim körforgásából. Kikelek a bábból. Sokat gondolkodtam, mit is írhatnék nektek, és arra jutottam, hogy a műtét részletei helyett, ma a hálának van helye. Hála mindazoknak, akik...