en-A hormonkezelés (HRT)

15/07/2018


Holnap lesz 9 hónapos a HRT-m és előtte mindenképpen kötelességemnek éreztem általánosan írni a hormonkezelésről.

Minden transznemű vágya, hogy a a teste a számára legideálisabb módon fejlődjön. De nem úgy fejlődik. Ha úgy fejlődött volna, nem lennénk transzneműek. Ez világos. Ezért hormonkezelés szükséges. Transznemű lányoknak a tesztoszterontermelést elnyomni (majd megszüntetni) kell, az ösztrogént pedig gyógyszeresen pótolni. Transz fiúknál fordítva. Magyarországon törvényes keretek között, az orvosszakma protokolljával megáldva 18 év alattiak nem részesülhetnek HRT-ben, rendkívül nagy károkat okozva, csupán azért, mert a törvény szerint az illetők kiskorúak. Azt hiszem, hogy a transz-egészségügyet valamennyire is ismerő szakember egyetért abban, hogy legalább a nem kívánt testi fejlődéseket okozó hormonokat, mihamarabb idomos elkezdeni elnyomni, azaz blokkolni, hogy a nem kívánt másodlagos nemi jellegek ne alakulhassanak ki.

Ez csupán azt jelentené, hogy egy tesztoszteron-blokkoló segítené sorstársaimat abban, hogy nem alakulna ki arcszőrzet és finomabban alakulnának ki az egyéb szőrzetek, nem mutálódna a hangjuk, nem nőnének meg a végtagok, nem alakulna ki az arccsontozaton erős, férfias vonások...stb. Azaz nem folynának le azok az irreverzibilis folyamatok, mely súlyos műtét-sorozatokat igényel a későbbiekben a kevésbé szerencséseknek. A hormon-blokkolás ezzel szemben reverzibilis, a készítmények elhagyása után a másodlagos nemi jellegek ugyanúgy kialakulnak, tehát a "magukban még nem biztos kiskorúak" semmi kárt nem okoztak magukban, csupán késleltette a pubertás jeleit.

A tényleges hormonkezelést az ember 18. letéve után megkezdheti egy pszichiáter, egy klinikai szakpszichológus támogató szakvéleményével (F64.0). Ez a minimum. Amikor egy transznemű nő már jogilag is elismert nő (anyakönyvi kivonatában, személyiazonosító igazolványában...etc), akkor ezt bármelyik nőgyógyásznál megkezdheti. Amíg ez nincs meg, akkor azoknál a szakorvosoknál, akik hajlandóak ezt felírni. Transznemű lány körökben rögtön cseng a hormonkezelés-atyja neve: Gasztonyi Zoltán, budapesti nőgyógyász. Valóban, én is nála kezdtem. Jó volt már a "nőgyógyászhoz járok" érzése. A választást, mindenképpen rád bízom, érdeklődj a sorstársaktól.

Gasztonyi doktor úr áldásához - de másokéhoz is - szükséges egy kis genetikai vizsgálat a trombózishajlam felmérése érdekében. Szükség van az MTHFR C677T mutáció, V. alvadási faktor Leinden mutáció (R506Q), Prothrombin G20210A mutáció, MTHFR A1298C mutáció vizsgálatára. Emellett hasi és emlőultrahang vizsgálatra, és persze vér. Nagylabor szükséges, ami tartalmaz egy teljes vérképet, máj-és vesefunkciót (SGOT, SGPT, GGT, SeBi, Karbamid, Kreatinin), hormonpanelt (tesztoszteron, ösztradiol). Ha ezek megvannak, és a genetikai vizsgálatoknál minden "normál" és a vérrel sincsen baj, akkor a hormonkezelés megindítható. Gasztonyi doktor esetében ez általában napi 2x2 mg estrimax-ot és 1x50 mg androcur-t jelent. Ha a genotípus nem normál, hanem heterozygota, vagy még rosszabb, mindkét allél mutációja esetén homozygota, akkor folsav pótlásra lesz szükség a HRT teljes ideje alatt (napi 2x3 mg).

Az androcur 60x100 mg-os tabletta 13.361 Ft normatív támogatással, ami 120 napi ellátást jelent. Az estrimax 2501 Ft szintén normatív támogatás mellett, ami 3x28 szemet tartalmaz. Az androcur így egy évben 40.639, az estrimax 21.735 forintodba kerül évente. Ha a drágább lenzettot választod (transdermális spray) az estrimax helyett, akkor a 3425 forintos tubus, amely 56 puffot tartalmaz, egy év alatt napi 3 puff mellett 66.970 forintodba kerül. Ha folsavpótlásra is kötelezett vagy, akkor az egyetlent fogod szedni ami kapható, az 50 szemes 1450 forintba kerülő 3 mg-os félét. Ez 21.170 forint pluszt jelent neked évente. Így látszik, hogy egy Gasztonyi féle basic HRT csomag havi 5 ezer forintodba kerül. És mint mindenben, ebben is határ a csillagos ég. Ezek persze csak a gyógyszerek, nincs benne a konzultációk díjai, a laborok árai...stb. Az androcurt pedig el fogod tudni hagyni, mihelyst a castratio-n átestél.

Régen egyfázisú fogamzásgátlókkal (főleg Diane 35) is bombázták a transznemű lányokat, ami ma már -szerencsére- kikopott a protokollból és kifejezetten ellenjavallt. (az etinilösztradiol készítmények egyáltalán nem javasoltak). Ma már ezt inkább posztmenopauzális nőknek kitalált hormonpótló készítményekre cserélték ösztradiol-hemihidrát formában (estrimax, estrofem, lenzetto...stb).

Írtak még föl progeszteront is (provera), ám ez is kikopott, ám a transz-egészségüggyel foglalkozó szakembereknek ez még nem lejátszott meccs. Kutatásokat dugdosnak egymás orruk alá, hogy van e a testünkre jelentős pozitív hatást gyakorló tulajdonsága. Ahogy sok minden másra is írtam, ez persze egyénfüggő. Nagy általánosságban elmondható, hogy a progeszteron ugyan megnöveli az emlőben a tejutakat, ám a mell egészséges fejlődésében - transzneműek esetében - nem játszik szerepet. Ezzel szemben fokozottan megnöveli az ösztrogén-terápia mellett az ödéma kialakulásának kockázatát, és sok más egyéb lehetséges szövődményeknek teszi ki magát az ember. Valakinél például az ösztrogént elkezdi tesztoszteronná alakítani a progeszteron. Valamelyik más orvos esküszik, hogy a mell fejlődéséhez márpedig kell. (Persze ezek USA béli kutatások, itthon egyáltalán nincsenek).

Egy biztos; a transzneműek körében rendkívül kicsi az az arány, aki HRT-vel eléri a kívánt mellméretet. Tehát az orvosszakmának jogos a félelme, hogy egy apró segítséget nyújtó készítményt ajánlatos e adni transznemű patiensnek, hogy közben hatalmas kockázatnak teszi ki magát. A patiens életminősége javul e akkora mértékben, mint amekkora veszélynek teszi ki magát általa. Én nem fogok igazságot tenni. Csak javasolni tudok:

  1. Mindig és minden esetben hivatalos hormonkezelést végezz, szakorvosod utasításainak megfelelően. Soha ne szedj be olyan gyógyszert, amit nem neked írtak föl, vagy netről rendeltél ismeretlenektől a Fülöp-szigetekről. Tudom, hogy alig várod, de azért szerezd be a szakvéleményeket és kezdd el. Ha valamit érzékelsz és tapasztalsz a kezeléssel kapcsolatban, akkor oszd meg és beszéld meg az orvosoddal, de ne partizánkodj. Elvégre bungee juming kötelet sem vennél a csomagolássérült leértékelt osztályról, vagy lengyel piacról ugye?
  2. Soha, de soha ne szedj be többet az előírtnál. Attól, hogy dupla annyit szedsz be, és hajigálod magadba mint a tic-tacot, egy másodperccel sem leszel hamarabb nőiesebb. Kiteszed magad a thrombosis kockázatának, ami könnyen halálos kimenetelű is lehet, elájulhatsz, heves rosszulléteket okozhat, depressziót...stb. Tehát az alkohollal ellentétben, a nagyobb adag bevitele nem éri el hamarabb a kívánt hatást. Téveszme, hogy a lapos mellű lányoknak alacsony volt az ösztrogén-szintjük.
  3. Sokan eregetik, hogy depo-val könnyebb. Nem feltétlenül. Egyrészt 2 évnél hamarabb senkinek nem ajánlják. Másfelől az injekciós ösztrogének nagy hátránya, hogy ha már beadtad, azt nem fogják tudni neked kiszedni, ha baj van. Ezért adagolnak óvatosan, naponta több kicsiben. Az injekciós szerek Magyarországon, de az EU jelentős részében nem is elérhetőek, így javasolt a hazai módszer.
  4. Az androcurt minél hamarabb el kell hagyni. A HRT hatékonysága is javul, ha mihamarabb megejted a bilaterális orchiectomiát (castratio). A herék eltávolításával olyan hatások is érvényesülnek, amik tesztoszteron-blokkolókkal nem. De elsősorban, ennek a gyógyszernek a fő hatóanyaga (Ciproteron-acetát) rendkívül májkárosító hatással rendelkezik, így hosszabb távú szedése (1 évnél tovább) semmiképpen nem ajánlott (ezt a gyógyszert általában rákos betegeknek írják föl). Németországban például 10 és 5 mg-os kiszerelésben adagolják, ami a mi adagunk ötöde/tizede. Amerikában és más helyeken pont azért nem tudják elérni az androcurt, mert ezekben az országokban nem forgalmazható a számos negatív mellékhatása miatt. Az más kérdés, hogy a náluk kapható spironolactone egy gyenge antiandrogén hatású vízhajtó, ami ugyancsak nem feltétlenül felel meg arra a célra, amire adják.
  5. Hormonpanelnél rendszeresen ellenőrizd a prolaktin szintedet is. Előfordulhat, hogy az ösztrogénnel együtt ennek az aránya is megnől, ami hosszútávon hipofízis adenómához (prolaktinómához), azaz egy jóindulatú agydaganathoz vezethet és látásromlást, súlyos esetben vakságot is okozhat. A prolaktin szint rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen, és sokan kifelejtik. Castratio előtt fontos még az FSH, LH és az SHBG szint, gyakoribb jelleggel a D-vitamin szint mérése. A hormonkezelés első évében a vérképek figyelése 3 havonta javasolt, egy év után évente.
  6. Ha bármi bajt és furcsát észlelsz magadon, azonnal jelezd szakorvosodnak, háziorvosodnak, sürgős esetben megfelelő személyzetnek (ügyelet, mentő). Ha a rendszeres vizsgálatokat elvégezted és az orvosod utasításaid betartottad, ilyen baj nagyon alacsonyan fenyeget. Minden apróbbnak tűnő mellékhatást csicseregj el. Ha bármi tiltott szert is szedsz, jobb ha elmondod az orvosi titoktartás biztonsága mellett, mert ez egy olyan dolog, hogy ha kedves az életed....
  7. Szokj le a cigiről! Amellett, hogy az öztogén-terápiával karöltve ez is egy thrombosis forrás, rontja az ösztrogének szintézisét. Kevesebb cigi, több nőiesség. Ez már egy jó ok a leszokásra nemde? ;)
  8. És androcur mellett ne igyál alkoholt! Ez a cucc, ahogy írtam, tönkreteszi a májad. Olaj a tűzre színdróma. Nem azt jelenti, hogy egy egy sör nem férne bele a haverokkal, de ne pont akkor szedd már be az androcurodat, amikor pálinkakóstolásra mentél a haverod apjának friss nedűjéből.

Összességében a HRT eredményei egyénekben mérhető. Igazából nincs egyféle recept, hogy mindenkinek ez és ennyi adható. Ahogy az is egyéni, hogy kin mennyit segít. Valaki már eleve könnyebben kezdi, hiszen finomabb, nőiesebbek maradtak a vonásai és az alkata, szinte nem is kell már neki semmi. Nyilván, hogy az emberi fejlődés során mi is voltunk már ezen a finom és nőies korban, de a bennünk lévő tesztoszteron továbbalakította. Legnagyobb ellenkezésünk ellenére is. Ezért is van ebben kicsit könnyebb dolguk a transz fiúknak, hiszen ők rövid idő alatt nagyon látványos férfiasodást tudnak elérni (nem irigykedni, nekik is megvan a maguk baja!). De nekünk már egy sor dolog nem fejlődik vissza. Türelmesnek kell lenned, mert a várt változások 2-3 év múlva várhatóak. És ez a két-három év sok-sok fájdalommal fog járni. A hormonkezelés igazi lényege, amellett, hogy valóban egy sor nőiesedést okozó változást eszközöl rajtunk, lelki és mentális egyensúlyt teremt bennünk, ami sok erőt ad, a sok erőt igénylő folyamathoz. 

A HRT sikere azon múlik, mennyire fogadod el magad és mit vársz el tőle.


Légy jó kislány és szedd felelősségteljesen!
Saját beszámolómról pedig holnap olvashattok.


Eszter
Bluebutterfly


Kövess Facebookon, Instagramon, twitteren vagy tumblron!  


Kereken 3 hete indultam el az álmok földjére. Az én szent földemre, az új szülőhazámba. Korán keltem Budapesten, ahol barátaimnál aludhattam, hogy 7:45-re kiérhessek a repülőtérre. Nem gondoltam volna, de volt Budapest-Beograd járat a Belavia által, ami Minszkből jövet állt meg kishazánk területén. Már magában a posztszovjet mentalitás miatt ez a...

Tudom, hogy már sokatok a körmeiteket tövig lerágtátok a nagyműtét beszámolója miatt, de most ismét csalódást kell okozzak, hiszen október 16-a másról szól; napra pontosan 1 éve kezdtem meg a hormonkezelést. Szokásomhoz híven negyedévente adok tapasztalataimról számot, így íme a negyedik:

Amikor ezeket a sorokat olvassátok, engem már műtenek éppen. Egy komplett orvosi team 7 órás küzdelme kezdődik meg Belgrádban, hogy kiszabadulhassak régóta tartó szenvedéseim körforgásából. Kikelek a bábból. Sokat gondolkodtam, mit is írhatnék nektek, és arra jutottam, hogy a műtét részletei helyett, ma a hálának van helye. Hála mindazoknak, akik...

Közel a nagy nap. Itt van előttem. Olyan távolságban, hogy el is tudom érni. 27 év után 12 nap múlva Belgrádban a világ egyik legjobb csapata teljesíti be a sorsomat. Igazi hüvelyem lesz, nő leszek a testemben is. Renaissance.