en-9 hónapos lettem (HRT)

16/07/2018

Ahogy ígértem a hormonokról általánosan boncolgató bejegyzésemben, most leírom a saját tapasztalataimat. Azért ma, mert kereken ma tart 9 hónapja az ösztrogén-terápia. Happy HRT-day Eszti!

Érvényes pszichológusi és pszichiátriai szakvéleménnyel, megfelelő laborokkal és UH-al kezdtem meg a HRT-t 2017.10.16-án Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyásznál. A felírt adagom napi 2x2 mg estrimax (ösztradiol hemihidrát) és napi 1x50 mg androcur (cyproterone-acetate / 17-hidroxiprogeszteron szintetikus származéka) volt. Sose felejtem el, amikor egy gyönyörű szőke, de ismeretlen sorstársam meglátta az arcom, amikor kisétáltam a rendelőből a kis receptjeimet szorongatva. Haza sem mentem Budapestről, amíg ki nem váltottam, az általában csak rendelésre beszerezhető bogyóimat. 2018.06.04-én az androcur szedését felfüggesztették, 2018.06.19-i bilaterális orchietómia után szedése a továbbiakban nem szükséges. 2018.03.02-től az estrimaxot, jobb mellékhatásprofil miatt Lenzetto-ra cseréltem, azóta a hormonterápiát Dr. Bordás Noémi felügyeli. Jelenleg napi 3 puff lenzetto-t szedek, 3 naponta 100 mg progeszteronnal kiegészítve.

Egyéb (szabadon választott) készítmények: az MTHFR C677T mindkét allél mutációja miatt folsavpótlás szükséges, napi 2x3 mg mennyiségben. 1x0,075 mg kolekalciferol+1x500 mg calcium, 1 centrum tabletta vagy 2x20 Béres csepp extra (felváltva), napi 2x500 mg aszkorbinsav.

Ami a HRT első nagy felismerése volt, az a hihetetlen súlygyarapodás és megnőtt étvágy, rohamszerű éhségérzetekkel és falánkoskodásokkal. A HRT kezdetén 62 kg voltam, ma a súlyom elér a 85 kg-t. Ennek következtében ill. ettől függetlenül is kialakult a fenék és csípőtáji volumen, ill. a mellek növekedése, emlő körüli zsírszövetek épülése megkezdődött. A zsír és izomtömeg átrendeződés miatt a hastáji volumenek is jelentősebbé váltak (azaz pocakom lett), ezért bevezetésre került közepesen intenzív testmozgás, hasizom erősítés. Az étrend szándékosan zsírban, fehérjében és rostban gazdag, bevitele egyenletes. A jelentős étvágy 9 hónap után is megmaradt, ám a jelen súly megtartása indokolt. Fokozottan vigyázni kell a súlygyarapodásnál, hogy ne úgy mint nálam, 3 hónap alatt szaladtjon fel hirtelen 20 kg, mert az szervezetünket hirtelen igencsak megterheli. Emiatt -és más miatt is- a koleszterin trigilcerid mérése is javasolt. Ha tehetjük ne is nagyon engedjünk a kísértésnek. Kicsit várandós-szerű az effektus, nagyon kívánós voltam/vagyok. Ha Cataniában hajnal 2 órakor megkívántam danette pudingot, amit már csak a 1,5 óra busztávolságra lévő Auchan áruházban kaphatok meg, akkor gondolkodás nélkül öltöztem, és pár órácska múlva boldogan ettem meg 1 kg(!) pudingot (8x125 g). És ez csak egy story.

A mellnövekedés a legizgatóbb kérdés. Nos, nyilván hasra nem kell esni a mérettől, és a növekedés mértékétől; nálam egy igen jól látható, sportmelltartóban szuperül mutató, ámbár picike mellméret fejlődött. A jelenség még gynecomastia-szerű, az emlő sokszorosára fejlődött, és az a környéki zsírszövetek kezdtek kialakulni. Most a 9. hónapnál vehető észre, hogy a mellek tartóizmai is kezdenek erősödni, bátrabban mer már ott is "hízni" a dolog. A mellek feszülő és fájó érzése rendszeres, a 4. hónapban volt nekem a csúcson. Emiatt a hason fekvés felejtős, érintésre, nyomásra iszonyatosan érzékeny. Azok a lányok, akik még nem akarnak melltartót hordani, mondván, hogy "nincs miért még", is hamar hordani fog, mert ha a mellbimbódhoz fog érni a pólód, már azért gyilkolhatnékod lesz. A mellekben sok türelem kell, a HRT teljesen 36 hónap múlva fejti ki végső és utolsó hatásait. Ahogy a másik HRT-s bejegyzésemben írtam egy mellkas felületéhez szépen arányló egészséges női mellet a HRT-től nem kell várni, fehér holló akinek nem volt szüksége implantátumra. De ugye ez is csak igény kérdése, én a B 80 jelzésű melltartó méretével istenesen boldog lennék, amit nem tartok egyáltalán  nagynak, az én nagy felsőtestemen.

Az izomzatnál jól megfigyelhető az átrendeződés. A karomon (ami sosem volt izomos) lévő izomzat még jelentéktelenebbé vált, ahogy a viszont egészen vastag és formás vádlimból is veszítettem. Kifejezetten érzékelhető a fizikai teljesítőképesség rohamos csökkenése, ugyanazokat a súlyokat már nem tudja cipelni az ember mint anno. Az izomszerkezet maga is átalakul, hiszen tudjuk, hogy egy cingár fiú is milyen erőt tud kifejteni, ha akar. Ebben nagyon látszik a fiúk és lányok különbözősége. Nem mondanám azt, hogy feltétlenül gyengébb egy nő fizikailag. Inkább az amit régen éreztem, hogy amikor a fizikai teljesítőképességem végső határához érkeztem, és majdnem kidöglöttem, mégis mindig volt valami plusz, ami mégis vitt tovább, és a remegő karba újra valamiféle erő csiholódott, és tovább tudott bútort/mosógépet cipelni, vagy hasonló finomságok. Ez az a plusz ami elveszik. Ha elfáradsz le kell tenni, nincs több.

Szembetűnő változás még a bőr. Akármennyire is vékony volt a bőröd, képes még vékonyabb lenni. Sajnos emellett az én normál bőröm száraz is lett. Olyannyira, hogy testápolók rendszeres használata nélkül égő és viszkető érzés is volt, amit a napi folyadékbevitel megemelésével leküzdöttem (napi min. 2 liter). Jellemző még, hogy a vékonyság következtében rettentően szenzitív lesz, és ha eddig nem voltál csiklandós, most az leszel. Gyenge külső hatásra is sebessé válhat, vérezhet. Megterhelésre vagy hőre keletkező izzadság kellemetlen szaga semlegessé válik. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet az anyajegyszűrés  fontosságára, sok anyajeggyel rendelkezőknek évente!

A szőrzet vékonyabbnak tűnik, így kevésbé sötétebbnek is. Sűrűsége és növekedési intenzitása változatlan. A nálam jelentkező kis fokú "kikopás" inkább a rendszeres epilálásnak tudható be. Minimum a kéz és lábfej lézeres szőrtelenítése javasolt.

Az arcszőrzet sűrűsége megkopott, növekedési intenzitása lassabb, minősége finomabb, színe szőkébb. A HRT erre gyakorolt hatását sajnos nem tudom ismertetni, mert a kombinált lézeres+ipl szőrtelenítés egyszerre indult meg a HRT-vel, így nem tudom melyik okozta a sikereket. A 9 hónap HRT és lézer után az arcszőrzet még mindig jelentős, bajusznál a bőr szürkés, struktúrája érdes, simításra borostás, ahogy az állnál is. A nyakon és az arc oldalsó pofáin a szőr maradéktalanul eltűnt. A lézeres szőrtelenítés közben az arcszőrzetet nem szabad epilálni, csak borotválni sajnos. Leginkább (ebben szerencsés vagyok) az eredetileg fekete/sötét szőrt tudja rendkívül tartósan eltüntetni. Castratio után várható még az, hogy a lézernek már könnyebb dolga lesz. A teljes siker 24 hónap múlva várható, és csak bőrgyógyász szakorvosnál való elvégzését javaslom.

Az arc vonásai finomabbak, nőiesebbek, ám még mindig mutat erős férfias vonásokat. A hajvonal jellegzetes "M" (Mickey egér) formát ölt, amin a hormon csak minimális pelyhesedéssel segít, ezért nőies boltív formára való műtéti igazítása (hajbeültetés) indokolt (hajvonal lifting már nem javasolt eljárás). Az arc csontozatát, ahogy semmilyen csontozatot a HRT már nem tud megváltoztatni, ezért ezekhez igény szerint műtétek szükségesek. Az arc teltebb és formásabb, van pofim és mindenki  nőiesebbnek ítél meg. A szemöldöknél a homlokcsont kiállóbb, megtöri a lágy homlokvonalat, ennek műtéti kiigazítása szükséges. Az orr nyerge vékony, ám ferde. Oldallapjai nagyok, nyereg nem egyenes és nincsen nőies pisze alakja, amiért műtéti kiigazítása szükséges (Dr.Rezek Ödön).  Az állkapocs szélesebb a megszokott női vonalaktól, ám szerencsére "V" alakban van. Állcsúcs kiszélesedő, korábbi műtét miatt bemetszett, ami töltőanyaggal sikerült esztétikusabbá tenni. Műtétje szükséges. A szem beesett, az arcvolumen nem ér el a szemekig, hanem árokban végződik, ami egy beteges, fáradt, öregesebb kinézetet ad. Töltőanyaggal való feltöltése indokolt. A száj esztétikus, színe formája szép, töltőanyag ízlés szerint, 1 ml megtörtént.

Pajzsporc és hangszál műtétje idén decemberre várható (Dr. Rovó László). Hangban változás nincs, foniátriai képzéssel ill. hangszál műtétjével korrigálható.

A nemi vágy a HRT előtti alacsony szinten, minimális növekedést mutatva. Az életemnek soha nem volt fontos része a szexualitás, kifejezetten sokadlagos volt, olyannyira, hogy tényleges igazi szexuális kapcsolatom nem volt. A bilaterális orchiectomia 2018.06.18-án megtörtént. A GRS (nemi megerősítő műtét) várható időpontja és helye; 2020 március, Belgrád (2 év hormonkezelés megléte szükséges).

Közérzet. Na ez az ami rögtön igazán nővé fog tenni. Érzelmi hullámvasúton ülök reggeltől estig. A röhögőgörcs és a sírási rohamok percek alatt váltakozni tudnak. Túl tudok értékelni dolgokat, és sokkal lelkisebb vagyok, empatikusabb másokkal. A lelki fájdalmak fizikai kivetülései erősebbek, ám nagyobb fájdalomküszöb a jellemző. A nemi diszfória foka csökkent a HRT-vel, ám a nagy műtétig megmarad. A szorongás és depresszív hangulat jelentősen csökkent, szinte eltűnt. Jellemző a nagyobb fokú nyugodtság és kiegyensúlyozottság. Érzelmileg érintett élethelyzetekben érzelmeim hamar kifejezésre jutnak. Fokozott az érzékenység ami hangulatingadozást eredményezhet minkét irányba. A környezettel való kapcsolatok megromlottak, gyakran megszűntek, az új valósághoz való alkalmazkodás erős és ambíciókkal teli. Korábban meglévő pánikrohamok megszűntek. Sokkal gyakrabban pityergem el magam (néha bőgök mint a...), akár mások előtt, akár az ágyamban a macim szorongatva, akár a legkisebb dologtól. Az androcur szedésénél fizikailag nagyon hamar nagyon fáradt lettem. Mondhatni, hogy a munkavégzésemben erősen korlátozott, olyan fáradékonyságot okozott.

Havonta (közel sem olyan rendszerességgel) hőhullámok, hasi görcsök kínoznak, ingerlékenység koktéllal. Ez a HRT-vel összefüggő. Az egész életen át való különbözőség miatt nehéz az alkalmazkodás, az utcán való mozgás, beilleszkedés. A társadalom el nem fogadása miatt néha fokozott a társadalomtól és egyénektől való eltávolodás és bujkálás, szégyenérzet. A castratioval az érzelmi stabilitás és a pszichoszociális egészség sokat javult. Összességében a boldogság és nőiségben való kiteljesedés a jellemző.

2018.05.09-i vérkép a hormonháztartás erős romlását mutatta, és számos HRT szempontjából fontos értékek kóros eltérést mutattak. Az ösztradiol 133-rról 207 qmol/l-re nőtt, majd gyógyszercsere után 97-re lecsökkent. Tesztoszteron 23,2-ről 0,7 nmol/l-re csökkent, majd 2,3-ra nőtt. A progeszteron referenciaértékek között ingadozik. A prolaktin 341-ről 624 mlU/l-re növekedett. A prolaktin egyre hosszabb ideje tartó magas szintje egyre aggasztóbb, csökkentése mindenáron szükséges az agyalapi mirigy daganata miatt. A korábbitól eltérően -női szokásnak megfelelően- a vörösvérsejt, vas és a hemoglobin rendre minimálisan referencia érték alá került. Súlyos D-vitamin hiány alakult ki, és túl alacsony SHBG mutatódott ki. Valamennyivel magas Gamma-gt. Következő vérkép 2018.08.09.

Genetika rendben, de az MTHFR-gén C677T genotípusa homozygota, azaz két allélja mutáns. Emiatt homocisztein rendszeres mérése és folsav pótlása szükséges a thrombosis előfordulási esélyeinek csökkentése érdekében.

Egyéb tényezők; Kardiológiai vizsgálat megtörtént, korábbi JTSZB jelenleg nem mutatható ki. Kis érezhető, kellemetlen ritmuszavarok elmúltak. Echocardigraphiás vizsgálat és EKG rendben, kétévente kontroll. Pulmonológiai kivizsgálás rendben, fogszabályozás és pszichoterápia zajlik, szemészeti kontroll javasolt, látásromlás miatt. Alkohol-intolerancia alakult ki, ami a HRT szempontjából pozitív hozadék.

Hangsúlyoznom kell, hogy ezek az én tapasztalataim, érzéseim. Lehet, hogy valamit Te nem fogsz tapasztalni, vagy éppen olyat fogsz tapasztalni amit én nem. Valami jobban kifejlődik nálad mint nálam. A Nálam előforduló változások mindegyike sem biztosan összefüggésbe hozható a HRT-vel de valószínűsíthető.

Jelenleg kiválóan érzem magam, ami nem azt jelenti, hogy nincsenek problémáim. Fel kell készülnöd arra, hogy sem a HRT sem a teljes tranzíció nem fog mindent megoldani. Lesznek problémáid utána is. Másmilyenek de lesznek. Teljes értékű életet fogsz tudni élni, és ebben barátaid a hormonok. Kiegyensúlyozott vagyok, boldog, egyre közvetlenebb és nyitottabb a világra. Köszönöm a hormonoknak, a terápiát felügyelő orvosaimnak, és persze nektek a sok-sok bátorítást és jó szót.

Pillangószárnyak ki, és már röpülök is :)
Puszi


Eszter


Kövess Facebookon, Instagramon, twitteren vagy tumblron!  


Kereken 3 hete indultam el az álmok földjére. Az én szent földemre, az új szülőhazámba. Korán keltem Budapesten, ahol barátaimnál aludhattam, hogy 7:45-re kiérhessek a repülőtérre. Nem gondoltam volna, de volt Budapest-Beograd járat a Belavia által, ami Minszkből jövet állt meg kishazánk területén. Már magában a posztszovjet mentalitás miatt ez a...

Tudom, hogy már sokatok a körmeiteket tövig lerágtátok a nagyműtét beszámolója miatt, de most ismét csalódást kell okozzak, hiszen október 16-a másról szól; napra pontosan 1 éve kezdtem meg a hormonkezelést. Szokásomhoz híven negyedévente adok tapasztalataimról számot, így íme a negyedik:

Amikor ezeket a sorokat olvassátok, engem már műtenek éppen. Egy komplett orvosi team 7 órás küzdelme kezdődik meg Belgrádban, hogy kiszabadulhassak régóta tartó szenvedéseim körforgásából. Kikelek a bábból. Sokat gondolkodtam, mit is írhatnék nektek, és arra jutottam, hogy a műtét részletei helyett, ma a hálának van helye. Hála mindazoknak, akik...