Bilaterális orchiectómia (kasztráció)

2019.04.25

Sokan kerestetek azzal kapcsolatban, hogy nem számoltam be eleget a műtéti beavatkozásokról. Ezen kéréseknek eleget téve "ti kértétek" címszó alatt számolok be (először) az orchiectómiáról.

Az orchiectómia a gonád (bilaterális [kétoldali] esetben gonádok [herék]) sebészeti eltávolítását jelenti. Kisebb műtét mivolta ellenére a legnagyobb megfontoltságot követeli meg, hiszen ez a beavatkozás a saját reprodukciós képesség megszűnésével jár. A teljes (anatómiai jellegeket megváltoztató) transgender tranzíció lefolytatáshoz elengedhetetlenül szükséges eljárás. Érdemes az antiandrogének (androcur) szedését kiváltani az orchiectómiával, azok súlyos májkárosító hatása miatt. Fontos tudni, hogy az antiandrogének nem megszüntetik a tesztoszteron termelését, hanem a szervezetben való hasznosulásukat gátolják.

Érdemes lehet spermiumot lefagyasztatni azok részére, akik a későbbiekben béranya program keretében saját (vér szerinti) gyermeket kívánnak vállalni (én ezt nem tettem meg, mert nem tudok azonosulni a gondolattal). Jelenleg Magyarországon ez nem engedélyezett eljárás, azonban nem szabad elfelejteni azt, hogy; 1. ez a jövőben változhat, 2. külföldi egészségügyi intézményekben ez a lehetőség jelenleg is adott. A lefagyasztott spermium elvileg korlátlan ideig felhasználható donoros megtermékenyítés céljából. A spermium lefagyasztásának még bármilyen urogenitáliákat érintő opus és pharmacotherapia előtt kell megtörténnie.

Ma Magyarországon transgender patient esetében csak akkor  van lehetőség az orchiectómia elvégzésére, ha az illető jogi értelemben . Furcsán fogalmazva: egy nőt bátran megszabadíthatják a heréitől, hiszen az orvostudomány, az állam, és ezáltal a társadalom is nőként elismerte. Ezért feltétlenül szükséges hozzá a jogi nem- és névváltoztatási eljáráson átesni. Ellenkező esetben csak ezt indokló megbetegedéskor, vagy minisztériumi főengedély birtokában (megszabott életkor és gyermekszám együttes megléte esetén) lehetséges. Természetesen külföldön továbbra is lehetőség van szakvélemények birtokában kérni az eljárást magánellátás keretében (pl. Belgrád, kb 2500 €).

Amennyiben rendelkezik az illető az új jogi statusával, akkor tetszés szerinti Magyarországi urológusnál kérheti a műtét elvégzését. A műtétet a társadalombiztosító - legjobb tudomásom szerint - nem, vagy csak igen csekély (10%) mértékben támogatja. Bordás Noémi dr. és csapata a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban rutinosan, és gyakran végez ilyen, és ehhez hasonló beavatkozásokat. Magánellátásban kb. 300 ezer forint körül van az opus ára epidurális érzéstelenítéssel, egynapos sebészet keretében.

A műtétet (ugye alaposan át és meggondolva) úgy kell tervezni, hogy a tervezett hüvelyképző műtétet 1-1,5 évvel megelőzően kerüljön rá sor. Ha egyben csinálja az ember, akkor az még szuperebb. De ha külön, akkor tervezni kell, hogy a beavatkozástól számított 1-1,5 év múlva szükségessé válhat a "nagy műtét", mivel a  scrotum (herezacskó) kényszeresen összezsugorodik a beavatkozás után, pedig erre a labio-és vulva plasztikájánál szükség lesz.

A műtét előtt feltétlenül szükséges, hogy a patient jogi statusa rendezett legyen, ami magába foglalja, hogy urológus szakorvosi szakvélménnyel rendelkezik, mely tartalmazza a transz-szexualizmus BNO kódját (F64.00) és azt a tételt,  hogy a nemi átalakító műtétnek urológiai orvosszakmai szempontból nincs kontraindikációja. Feltétlenül meg kell, hogy előzze a beavatkozást egy alapos urológiai vizsgálat, kérés szerint a herék ultrahang vizsgálata, és friss vérképi vizsgálatok (teljes vérkép, máj és vesefunkciók, gyulladási és véralvadási faktorok, thrombophilia panel...), valamint egy általános vizelet. A műtét előtt 4-5 héttel fel kell hagyni a hormonterápiával (HRT), azaz sem ösztradiolt (estrimax, estrofem, lenzetto...etc), sem cyproteron-acetát származékot (Androcur) nem szabad szedni!

A műtétet magát egynapos sebészeten szokás elvégezni, és -normál esetben, szövődménymentesen - egy éjszaka kórházi bennfekvést követel meg. A beleegyező nyilatkozatok után konzultáció szükséges még utoljára az opust végző szakorvossal, majd az altatást végző aneszteziológussal. Szükséges tudnunk az esetleges gyógyszerérzékenységeinkről, allergiáinkról, korábbi műtéteinkről / altatásainkról, érzéstelenítéseinkről. meglévő betegségeinkről, anamnézisünkről. Az aneszteziológus ez alapján választja ki a legmegfelelőbb érzéstelenítési módot. Az általános anesztéziás narkózis (altatás) ugyan könnyű megoldásnak tűnhet ám -amellett, hogy drágább - sokkal több a lehetséges szövődménye, és sokan kellemetlenebbnek ítélik meg a műtét utáni lábadozást. Ezért erre - az általában 1-1,5 órás műtétre - epidurális anesztéziát (EDA) szoktak alkalmazni/ javasolni. Természetesen, aki nem akarja ébren átvészelni/átünnepelni ezeket (a számomra rendkívül szórakoztató) perceket, azok erősködhetnek a teljes altatás mellett.

Az eljárás azzal kezdődik, hogy még a kórteremben a patienst branülálják, majd kap egy nagyon szexy egyszer használatos papír ruhát, amit a műtétkor kell viselni. Csak azt, max. egy fehérneműt. Laborértékeket áttekintik, és vérnyomást/ testhőmérsékletet néznek. Kap 1-2 infúziót, amit fekve pihenés követ. Amikor a műtét közeledik, kap az ember lánya egy "bódítót" a fenekébe, amitől egy kicsit kába lesz, és vele (valamint hamarosan a herékkel) együtt a pánik/félelemérzete is eltűnik, oldja a kórházi benntartózkodás nyomasztó érzését. Amikor a műtő készen áll, feltolják a műtőbe, és az aneszteziológus megkezdi az epidurális érzéstelenítést, ami a műtőasztalon ülő helyzetben, egy gerincbe adott injekciót jelent. Inkább kellemetlen ez mint fájdalmas, kb. mint a fogászaton: 5 másodperc alatt bent van, utána meg már mindegy, nem?

Ez után a patienst lefektetik, és mellkas/ derék körül egy állványzat eltakarja a műtéti területet, azaz a patiens semmit nem lát deréktól lefele, mit csinál éppen a team. A kezek két oldalra kifeszítettek, a branülizált kar minden esetben szíjazott. A műtéti területet alaposan megtisztítják (általában PVP jóddal). Amikor deréktól lefele a patiens már semmit nem érez, akkor kezdődik meg a műtét.

A scrotumon ejtenek 2-3 cm-en egy perpendikuláris incisiot. Ezen a résen keresztül a gonádokat ellátó erek, idegek, nyirokvezetékek (és a ductus deferens) elköthetőek, elégethetőek, elvághatóak, ezáltal a herék eltávolíthatóakká válnak. Ha jó fej az orvos (és nem vagy altatásban), még meg is nézheted (én megnéztem). Ezután az ejtett sebet felszívódó varrattal zárják, majd alaposan, steril gézlapokkal bekötik, majd a patiens az invazív megfigyelőbe kerül, ahol állandóan monitorozzák (EKG tapaszok, szaturáció mérés). Mindezt addig, amíg vissza nem tolják az illetőt a kórterembe, ahol - minden azt igazoló megfigyelés után, megfelelő állapot mellett - rövid adminisztráció után - elbocsátják. A felszívódó varratok kipotyognak maguktól, otthon, min. 2 hét fizikai kímélet (max ülő munka) (úgyse fogsz tudni ülni egy darabig), szükség esetén kontroll. A műtét után az invazív megfigyelőben erős derék fájdalom jelentkezhet a sok háton fekvés miatt, mivel az érzéstelenítés miatt nem tudsz oldalra fordulni, de ha tudnál sem fordulhatnál. Ergo kellemetlen, mint amikor egy hosszú buszúton helyezkednél, de nem tudsz, és tudod, hogy még sok-sok óráig ez így is lesz. Ezen kívül mást nem érez az ember. (Apropó: A megfigyelőben gyakran használd a kacsát, mert nem fogod érezni a pisilési ingert! Emellett az ágyékodon lesz egy nyomónehezék. Unatkozni fogsz, a telefonod nem lehet nálad, aludni pedig nem igen fogsz. Fájdalomcsillapító viszont lesz igény szerint) Ha délután végzik a műtétet másnap reggel már érezni lehet mindet a lábbakkal, tompa fájdalom van pár napig. Hasüreg tájéki fájdalom fordulhat elő felállásnál és leülésnél. A sebet otthon rendszeresen tisztítani kell, és a kötést cserélni, ezért be kell szerezni jódot és gézlapot, illetve olyan fehérneműt, aminek nem baj, ha átázik egy kis vérrel / gennyes-véres váladékkal. 

Fizikai munkát végzőknek feltétlenül javaslom, hogy táppénzre, vagy fizetett szabadságra menjenek ez idő alatt, mert a 2 hét fizikai kímélet minimum értendő, és még utána sem árt óvatos mozdulatokat tenni. Ülő munkát végzőknek is javasolt 1 hét pihenés minimum, mert az ülés eleinte nehézkes lesz és fájdalmas. Teljesen fájdalommentes 4 hét alatt lesz a patiens (ember és egyéni gyógyulás függő).

Utána ünnepi kajcsi valahol; bécsi  szelet, hús leves, kakasherepörkölt....

A műtétet követően az antiandrogének (androcur) szedése nem szükséges a továbbiakban, azonban a hormonpótlást (ez esetben ösztradiol) az opust követően 2 hét múlva meg kell kezdeni, és állandó jelleggel folytatni. A műtét után a transgender pácienseknél pozitív változást figyelnek meg a nemi dysphoria területén, sokan önazonosobbnak érzik magukat, pozitív hatással van a psychére az a tudat, hogy a férfi nemi hormon termelése végleg megszűnt, a maszkulinizáció folyamata testben is véget ért. Sokan lelki hangulatingadozásról számolnak be, amit az orchiectómia és a HRT is igazolhat. 

Egyesek beszámolója szerint az arc lézeres szőrtelenítése is csak a kasztráció után volt igazán sikeres.

Tévhiteket eloszlatva tájékoztatlak, hogy: a már kihullott hajad nem fog vissza nőni, a hangod semmivel nem lesz magasabb (a műtéttől biztosan nem), a már kifejlődött férfias másodlagos nemi jellegek nem fejlődnek vissza. Libidó és erekció a műét után is lehetséges (sokkal nehezebben és kevésbé tartósan). Én személy szerint rohamosan el is kezdtem hízni, cipófejem is lett. 

Ennyire:


Szóval ennél jobban nem voltam rottyon...

Haha, csak vicceltem.

Mindig lehet rosszabb. De azt már nem teszem ki. :D


Saját tapasztalataimat és élményemet írtam le, a műtéti protokoll és a gyógyulás egyéntől függően változhat. A műtétet tervezőknek alaposan megfontolt ill. tervezett, ezerszer átrágott és stabil elhatározást javaslok.

Egy jó tanács: Amikor engem elbocsájtottak a kórházból, kaptam a sebkezelésemre egy kis vizeletes pohárba bőrfertőtlenítő-szert. Elindultam a kórház előtti járdán, egyik barátomhoz, aki jött értem kocsival. Amikor meglátta, hogy van a kezemben egy pohár valami, hátrálni kezdett... ijesztgessétek a nagymamát bátran, hogy az van benne.

Innen is fejezem ki hálámat és köszönetemet a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház egynaposainak és invazív megfigyelőseinek ill. Bordás Doktornőnek, hogy a legméltóbb körülmények között segítettek a szükségtelen szerves anyagaim leadásában.

Eszter
Igazán nehezen keltem. Kicsit túlságosan is. Napok óta nem tudok jól aludni, s most hajnalban kell kelnem. Három óra. Jesszusom. De van aki ugyankkor kel, hogy megkeresse a családjának a betevőt, vagy, hogy összekuporgassa álmai anyagi fedezetét. Bizony. Sok-sok emberi sors, amikkel ritkán találkozunk. Mert amikor rápillantok egy gondviselt arcra a...

Keserű reggel, bolondok napja. Áprilisi tréfának persze sok. Éppen egy eddig ismeretlen vírus okozta járvánnyal küzd egyre sikeresebben világunk. Az életünk alaposan megváltozott a munka világától, egészen a boltba járásig. A régen megmosolygott zöld maszkok már mindenki outfitjéhez hozzá tartozik, és sokaknak a gumikesztyű és kézfertőtlenítő is...

Belevaló nők

2020.03.20

Ezzel a címmel jelent meg az InStyle magazin tavaszi számában a cikk, melyben 50 inspiráló nőt mutatnak be. Izgalommal bújtam végig a listát az elejétől a végéig, és az általam ismerteken felül hihetetlenül bátor, izzó és utat mutató modern nőt ismerhettem meg. Nőjogi aktivista, krónikus betegséggel harcoló, író és közgazdász, színésznő és...