Belevaló nők

2020.03.20

Ezzel a címmel jelent meg az InStyle magazin tavaszi számában a cikk, melyben 50 inspiráló nőt mutatnak be. Izgalommal bújtam végig a listát az elejétől a végéig, és az általam ismerteken felül hihetetlenül bátor, izzó és utat mutató modern nőt ismerhettem meg. Nőjogi aktivista, krónikus betegséggel harcoló, író és közgazdász, színésznő és tudós, építész és űrhajós, sportoló és rendhagyót alkotó. Vállalat igazgató és klímaaktivista. Művész és professzor, vagy feminista teológus. Énekes, szociális életet újító, vagy épp életeket mentő leendő orvos. A teljesség igénye nélkül.

Amellett, hogy olvasáskor örömmel töltött el nőtársaim töretlen és elismerésre méltó sikere, mélyen áthatott a gondolat, hogy ez bizony:

a Nők kora.

Én még abban a korban nőttem föl, amikor a fiúk privilégiuma volt arról álmodozni, hogy az lehet majd egy szép napon, aki csak akar. Jól tudom, hisz elvégre én is az "voltam", azzá neveltek. Külső nemi jegyeim alapján annak soroltak be, s akként kezeltek. Mind a szüleim, s tanáraim is tálcán kínálták sorra a jövőnket, hogy elérhetjük, ha nagyon akarjuk. Persze ez korántsem jelentette azt, hogy olyan régen születtem volna, hogy a lányoknak esélyük sem lehetett arról álmodozni, hogy akárkik lehetnek. De mégis a kor lenyomata volt még az, hogy a lányok elsősorban a régi, és jól bevált szerepekben legyenek sikeresek és jók, azaz a klasszikus női szerepek kárára nem igen szabadna karriert csinálni. Egy kicsit még most is lenyomat, sokak szerint egyre inkább az. Megint.

Ugyan én elfogadtam, hogy tranzíciómmal vállalom, hogy a társadalmi berendezkedésünknek megfelelően érhetnek majd hátrányok. Mondanám,  hogy nem értek, de az nem lenne igaz. Az élet számtalan pontján tudnék példálózni a cuki, a hátrányosan érintő, és a kifejezetten megalázó tapasztalatok között.

A tudományos diszciplínák boncolják ma már a témát, amit én nem fogok megtenni. Egyenlőre nem tehetek mást, mint szemlélem, és felmérem, hogy az elmélettel szemben a gyakorlatban milyen irányt vesz a nők sorsa 2020-ban. Ez a lista  őszinte örömmel adta át nekem az érzést, hogy -bár nem feltétlenül egyenlő feltételek mellett-, de a mai kislányoknak is csak a fantáziája szabhat határt a jövőjét illetően. Inspirál és cselekvésre sarkall a sorsok és sikerek sora, hogy akárhány akadályt görgessenek egy ma élő nő elé, annak megugrása csak azon az új szemléleten múlik, ami szívből hisz abban, hogy ez a társadalom csak a szeretet útján tud meggyógyulni, és igazán sikeressé válni. Hogy az évezredes örökségül kapott rossz szokások elhagyása, a legújabb reneszánszát hozhatja meg világunk számára. Az új világ, mely nem betonból, acélból és téglából épül, hanem sokkal inkább társadalmi alapértékeink, és szellemiségünk újjáépítésén nyugszik. Mert ebben az új világban bizony a nők semmiben nem lesznek már de facto sem különbözőek, mint ahogy most de jure.

Örök vita és, és a jövő izzó foka? Hogy mindent elérve, békésen éldegélve és megnyugodva? Vagy épp örökké sikereket halmozva és harcolva? Nem hinném, hogy kevésbé nőies lenne akármelyik is. Hiszem, és szerencsére tapasztalom, hogy egy mai nő életét ma már sokkal inkább az egyéni lehetőségei és képességeinek. hányadosa, mintsem a társadalmi normák határozzák meg. Hogy nem olyan életünk forr az élet tűzhelyén, amit főznek nekünk, hanem amilyet teremtünk magunknak. És ez a nők sikere nélkül nem menne, és nem ment volna.

Nem csak e 49 inspiráló nő nélkül, hanem minden nő nélkül, akinek a sorsa a maga életének megteremtése, alakítása, boldogulása és továbbadása. Hiszem és vallom, hogy egy nőt nem kell lefejteni, mint egy hagymát addig, amíg nem lehet tovább hántani.  Mert minden rárakott réteg segíti jobban arra, hogy megnőjék és kivirágozzék, addig, amíg csak jól esik neki. Hiszem, hogy éljen bárhol egy nő ezen a földtekén, legyen bármilyen vallású, nemzetiségű, iskolázottságú, korú, vagy társadalmi státuszú:

Nekem mindannyian inspirálóak és gyönyörű hősei vagytok e világnak.

Ugyan jómagam sárvérű vagyok, amióta ismerem ezt a szót. De mégis a legnagyobb és legmeghatóbb öröm okozói is vagytok, hogy ebbe az 50 főbe tartozónak véltek tudni. InStyle lány. Egy lista, egy halmaz, egy csoport, ahol csak nők vannak. És én köztetek lehetek. Nehezen hiszem el most is, pedig pont nálam nyílt ki reggel a teázásnál fellapozva. Ugyan érdemesnek még most sem tartom magam, hogy ott lehessek köztetek, de ha már így alakult, továbbra is minden tettemmel és igyekezetemmel azon leszek, hogy az élet boncasztalára terítve lelkem megmutathassam: e szörnyű sorsot megélt test alatt is ugyan az a kitartó és tiszta lélek lakozik, mint ami a Ti bőrötök alatt is vagyon.  

Továbbra is minden sorstársam, és embertársam előtt nyitva fognak állni a tiszta szándékaim, és a történetem, amiből, ha erőt meríthetnek, akkor minden perce megérte, amit erre a blogra fordítottam. Pedig én csak élni akartam, mert élni születtem. Még akkor is, ha negyed pályán vissza kellett állnom a start vonalához.


EszterIgazán nehezen keltem. Kicsit túlságosan is. Napok óta nem tudok jól aludni, s most hajnalban kell kelnem. Három óra. Jesszusom. De van aki ugyankkor kel, hogy megkeresse a családjának a betevőt, vagy, hogy összekuporgassa álmai anyagi fedezetét. Bizony. Sok-sok emberi sors, amikkel ritkán találkozunk. Mert amikor rápillantok egy gondviselt arcra a...

Keserű reggel, bolondok napja. Áprilisi tréfának persze sok. Éppen egy eddig ismeretlen vírus okozta járvánnyal küzd egyre sikeresebben világunk. Az életünk alaposan megváltozott a munka világától, egészen a boltba járásig. A régen megmosolygott zöld maszkok már mindenki outfitjéhez hozzá tartozik, és sokaknak a gumikesztyű és kézfertőtlenítő is...

Belevaló nők

2020.03.20

Ezzel a címmel jelent meg az InStyle magazin tavaszi számában a cikk, melyben 50 inspiráló nőt mutatnak be. Izgalommal bújtam végig a listát az elejétől a végéig, és az általam ismerteken felül hihetetlenül bátor, izzó és utat mutató modern nőt ismerhettem meg. Nőjogi aktivista, krónikus betegséggel harcoló, író és közgazdász, színésznő és...