24 hónapja hormonon

2019.12.03

Nem szabadkozom tovább, hogy már nemigen van írni mit a hormonkezelésről, most inkább ünnepi a hangulat, hogy valóban már 2 éve női hormonháztartásom van. Nyilván a kezdeti állapothoz képest sok nüansznyi a változás, de ami a legfontosabb; a test és a lélek is gyógyultabb a neki való környezetben. Igazából október 16-án volt az évforduló, de a késést kérlek nézzétek el nekem.

Előző írásomban is részleteztem a konkrét egészségügyi hatásokat, s most az azóta eltelt idővel kezdem.

Az elmúlt fél évben a legszembetűnőbb változás a plusz volumenek megjelenése. Kivételesen most megint erős növekedési rohamnak indultak a mellek, és a felső comb, csípő, fenék tájéka. Ennek az okát nem ismerem, egyszerűen csak újra megjelentek a mellek környékén erős nyomó, néha feszülő fájdalmak, és szemmel láthatóan jól teltek és feszesek. Szekunder pubertásnak tekinthető, még mindig Tanner skála 3. A fenéknél is egyértelmű, hogy farmerokban máshogy érzem magam, és már olyan csajosan rángatom föl magamra a dolgokat.

Változás következett be a hajam tekintetében is; korábban egy hetente bőven elég volt hajat mosni, azonban ez már 4 naponta feltétlenül szükséges. Ugye már vékony szálúbb, kényesebb és korpásodásra, zsírosodásra hajlamosabb a hormonnal egyértelmű összefüggésbe hozva.

Hangulatváltozás még szembetűnőbb. Ugye most Neofollin (5 mg/ml) megy 4 naponta 1 ml helyett 2 ml q. wk. intramuscularis. Ebbe most belerondít a gesztagén hormonpróba, ami magyarázhat valamicskét. Ha már hormonnál járunk, fontos megemlíteni a D vitaminom is, ami ugye inkább hormon, mint vitamin. Nos ezzel már lassan 2 éve küzdök, ugyanis a szervezeti D vitamin hiányom súlyosan elégtelen, ami a legutóbbi vérvétel is igazolt. Ami azért ciki, mert nyáron is végig szedtem a vényköteles, kifejezetten súlyos D vitamin hiány kezelésére fölírt tablettát, és a vérkép így is súlyosan elégtelen értéket mutatott ki. Ez kisebb válságstábot hozott össze, igyekszünk rájönni a titok nyitjára. Ugyanis a D vitamin nem csak a hormonháztartásba rondít bele, hanem ugye közismerten az egészséges csontrendszer alapköve.

Megvan a ciklikus nyűg, hiszti és a hőhullám is, a fentebb leírt tünetekkel. Van hogy érzelmileg hiperszenzitív leszek, és szexuális vágyak ciklikusan felfokozottak. Néha egy kis becsavarodás érzéssel, amin barátokkal töltött idő segít a legjobban.

Az ösztradiol szintje némileg csökkent, de a heti egy alkalom ezt majd módosítani fogja. Sajnos az ösztradiol csökkenése mellett magasabb prolaktin szint került mérésre, de még így is határéréken belül vagyunk. Tesztoszteron természetes keretek között. A heti 2 ml és a 3,5 naponta 1 ml között azért van különbség; az egyszerre adott magasabb hormon nagyobb érzelmi kilengéseket okoz, és a hrt negatív hatásai is erősebben jelentkeznek (puffadás,hőhullám...stb), viszont most a gesztagén hormonteszt előtti beadás reálisan képez hormonális ciklust. Amint jeleztem az ösztrogén szintet tartósan 1000 qmol/l értéken kívánom tartani, ami nem mindig jön össze. De innen is láthatjátok azt az iszonyatos kínlódást, hogy mennyire nehéz beállítani a hormonadagolást, és a szintet még így 24 hónap elteltével is. De itt nincs teendő, 3 hónapig folytatni szigorúan azonos terápiát, és beadás előtt vérvételi kontroll. Fontos, hogy azonos terápia, hiszen két vérvétel közt azonos dózist kell alkalmazni, mert az új vérvétel mindig egy kérdés; milyen értéket kapok, adott mennyiség alkalmazása esetén. Az meg ugye nem lehet kérdés, hogy milyen értéket kapok össze-vissza adagolás esetén.

Pozitív irány, hogy a vas, a transzferrin és a vörösvérsejt is emelkedett az előző labor óta, így a normál, egészséges tartományba került. Így a lineáris vonalunk, most már felfelé tart, ám de minél több adat áll majd rendelkezésre, annál jobban kiegyenesedik reményeink szerint. Aggodalomra ad okot viszont az előző kettő fehérvérsejt eredményem, ami mind a kettőször referenciaérték fölötti. Jómagam mégis azért nem pánikolok rajta, mert még szeretném betudni a csontvelő biopsziának.

További jó hír, hogy a hemoglobinom erőre kapott, egészséges tartományba került, ám átlagait nézve még mindig a női referenciaértékekhez való igazodása (csökkenés) jellemző. És egy rossz; a thrombocyták száma legutóbb a valaha volt második legnagyobb értéke produkálta. Még referencia tartományon belül vagyunk, ennek felső értéke 400 (G/L), amin belül bátran lehet mozogni, viszont ezek "szélsőértékek", azaz túllépve beavatkozást igényelnek. Én ugyan  még messze  vagyok, néha néha alulra kilengek, de a eddigi adatok az átlag növekedését mutatják, így izgalmakkal teliek lesznek a  következő. laborok. Mondjuk nekem mindig azok.

Ezen kívül LH és FSH a hormon szubsztitúciónak megfelelően 0 környéki, az SHBG 100 környéki. A hematológiai szakvéleményezéskor mértünk egy homociszteint, ami nem nőtt, épp, hogy csökkent az előző labor óta, ami azért is külön nagy öröm, mert ennek megemelkedésétől rettegnek azok, akinek MTHFR-gén mutációjuk van. Pajzsmirigy, legalábbis a TSH rendben. Az elmúlt időszakban olyan tekintélyes mennyiségű vért  vettek tőlem hogy véradásban csak később gondolkodhatok, főleg a csontvelő biopszia miatt.

Összefoglalva elégedett vagyok a laborral, de még dolgozni kell rajta. Sok sok dologban teljesen pozitívan reagálok a kezelésekre, ami másoknak nem feltétlenül adatik meg. Ebből következik az a suttogva mormolt tétel is, hogy a várandósságban tervezett hormonkezelés próbáját is ki fogom tudni állni.

Legalábbis egy új endokrin szakvélemény már erről is nyilatkozott.

Puszi

Eszti


Kövess Facebookon, Instagramon vagy twitteren!  


Megnyugtató ez a csend. Végre újra meg-megállok az élettelen, hófödte lombkoronák alatt, és csak élvezem az ég adta csöndet. Istenadta csöndet. Imádtam mindig is, az erdőben sétálva, a városban bolyongva, idegenben, vagy a szobámban ücsörögve nézve a fagy élettelen csodáját. Ilyenkor, mint ha nem is élnénk 7 és fél milliárdan ezen a Földön. Mint,...

Nem szabadkozom tovább, hogy már nemigen van írni mit a hormonkezelésről, most inkább ünnepi a hangulat, hogy valóban már 2 éve női hormonháztartásom van. Nyilván a kezdeti állapothoz képest sok nüansznyi a változás, de ami a legfontosabb; a test és a lélek is gyógyultabb a neki való környezetben. Igazából október 16-án volt az évforduló, de a...