18 hónap HRT

2019.05.02

Április 16-án volt a hormonkezelésem 18. hónapos évfordulója. Már nem is igazán tudom, hogy tudok e újat írni, hiszen nagy általánosságban mindent leírtam már, a HRT ebben a szakaszában pedig már nemigen történnek új dolgok. Vagy mégis.

2018. októberétől intramuscularis formában kapom az ösztradiolt (valerát formájában), hetente 2 ml-t (5 mg/ml). Emellett szedtem progeszteront (100 mg exeltis/utrogestan) 14 nap aktív/ 14 nap szünet. A február 14-i labor eredménye kiváló vérképet adott, ezért tovább is folytattuk a szokásos receptet. Emellett naponta folsav, calcium, C vitamin, D vitamin, Béres csepp-Centrum combo felváltva, 2 havonta kúra szünet

Közben elkezdtem intenzíven edzeni, sokkal több folyadékot fogyasztani, teljesen elhagytam a dohányzást, és nagyon szigorú étkezési szokásokat vezettem be. Többek között csütörtök húsmentes nap, péntek hal nap (amiből szeretnék heti 2 napot). Teljes marha és sertéshús tilalom, valamint cukortilalom. Napi 2000 kcal mozgás mellett; bőséges reggeli, közepes mennyiségű ebéd, és karcsú vacsora. Bizonyos ételek teljesen tiltólistára kerültek, bizonyosak korlátozott fogyasztás alá kerültek, de kerültek fel az étrendembe új tételek is.

Jól is érzem így magam, sőt, nagyon sokat javult a közérzetem, az egészségem. Többször kerülök interakcióba a természettel, mint, ahogy gyerekkoromban is tettem. Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagyok, kezdek "elégedettebb" lenni magammal. Megértőbb és empatikusabb is vagyok, ami persze nem mindig látszik egyértelműen. Előfordulnak kiakadások, hisztik és lelkizős igények.

Nyilván az is közre játszik, hogy az uterus transplantatio útján sorra aratom a sikereket, és az egyik fontos fejezetet (a szakvéleményezések) le is zárhatom 40 körüli szakvéleménnyel, melyek mind kontraindikációktól mentesek.

Pont az egyik legfontosabb szakvéleményezésnél (szülész-nőgyógyászat) vettek (váratlanul) vért a hormonszintek megállapítása érdekében. Természetesen a labor megérkezésére várni kellett pár napot, addig egy másik fontos (belgyógyász/endokrin) szakvéleményért kellett utaznom. Az endokrin orvos a februárban mért 741 pmol/l-es értékemet is túldozírozottnak minősítette, de végül a szakvélemények birtokában távoztam. Még jó, hogy pár órával később érkezett meg a szülészeti labor, amin 2847 pmol/l értéket mértek, ami a nőkben az ovulációs fázis felső-referencia tartományának több mint a duplája, vagy ha jobban tetszik; a várandós nők első vagy második trimeszterének referenciatartományának alsó határa.

Orvosszakmai szempontból ez az érték magasnak számít, mivel a transzegészségügy a follicularis fázisban (70-530 pmol/l) határozza meg az egészséges határértéket. A progeszteron adagolása azonnal felfüggesztődött, és a heti 2 ml-es dosis 1 ml-re csökkent. Legközelebbi labor: 2019.05.16. 

Annak ellenére, hogy ennyire jól még sosem éreztem magam, valóban fokozott odafigyelést igényelnek az ilyen mutatványok, még akkor is, ha orvosok által ellenőrzött terápia folyik. Jó hír viszont, hogy a prolaktin szintje nem ugrott ki, így kijelenthető, hogy a szervezetem hozzászokott az ösztradiolhoz, és kellőképpen kezelni tudja azt. Számomra rossz és jó hír is, hogy magas a nemi hormon kötőfehérje szintem (SHBG). Jó hír, mert ha alacsony lenne, akkor a szervezetemben jelen lévő kevés tesztoszteron és dehidroepiandroszteron nem tudna megkötődni, és biológiailag aktív szerepe újabb maszkulinizációs hatást fejtene ki. De egyben rossz hír is, hiszen a tesztoszteron mellett az ösztradiolt is megköti, ami csökkenti a biológiailag aktív ösztradiol állományt, ezzel csökkentve a feminizáló hatást. Jelenleg a szexhormont megkötő globulin a referenciatartomány felső határértékét átlépte (124 nmol/l), ami reményeink szerint csökkenni fog vissza, normál értékre. Emellett mind az androszténdion, kortizon, totál tesztoszteron, TSH ref. tartományon belül, progeszteron, LH, FSH ref. tarományon aluli (természetes módon).

Nem titkolt szándékom az ösztradiol szintem szándékosan magasan tartása a HRT 36. hónapjáig, így az E2 szint csökkentése csak átmeneti. Az endokrinológusok szakvéleményezése mind az uterus transplantatio, mind az egészséges hormonegyensúly tekintetében jóval kecsegtet. Ugyan egy méh mesterséges beágyazása, és egy lombikbébi kezelés (in vito fertilizáció) ennél sokkal-sokkal komolyabb és bonyolultabb, de már diagnosztizált sine morbo-ként könnyebben veszek minden akadályt.

A HRT nyilván az önazonosságot, a lelki egyensúlyt hivatott javítani, számos feminizáló hatása mellett. Ahogyan arról korábban is beszámoltam: nem panaszkodhatok, de hasra sem esek tőle.

Határozottabban nőiesebb vonalaim vannak, az arcom is rengeteget változott, régi fotókat nézegetve. Vannak almácskák, kerekebb finomabb vonások. Határozottan kerekebb fenék és csípő (no meg has). Mellek: tanner-skála 3. A szőr itt-ott finomabb és szőkébb, ám ennek azért több árnyoldala is van. 2 éve folytatok lézer/ipl kezelést sokadik bőrgyógyász szakorvosnál. Az arcszőrzet állományának felét már elveszítette, azonban még mindig napi borotválkozásra, erős alapozásra szorulok. Ennek megoldásaként most a tűs epilálás útjára is léptem párhuzamosan, és folytatok ádáz  küzdelmet az irhámba kapaszkodó kis rohadékok ellen.

A bőr puha, érzékeny, sokszor száraz. A hangulat ingadozás ciklikus, ám kontroll alatt. Sírok, bőgök, röhögök vegyesen mikor milyenem van.

Jelenleg tervezés alatt áll júliusra egy korrekciós műtét Belgrádban, ami a vaginális terület szépészeti beavatkozását takarja. Mivel a "nagyműtétkor" -szakmailag helyesen- elsősorban funkcionális szemlélet alapján dolgoznak, egyéni gyógyulás után kerülhet sor apróbb, szimmetria problémák korrigálásra. 95%-ban elégedett vagyok, azért az 5%-ért megyek.

Továbbá egy hang feminizációs műtét van kilátásban pajzsporc kisebbítéssel ez év decemberében. Ez egyeztetés alatt áll. Emellett az UTx miatt rendületlenül folynak a szakvizsgálatok, az engedélyeztetések és a szakvéleményezések kiadása, de erről többet nem tudok sajnos megosztani veletek (esetleg majd a regisztrációhoz kötött, rejtett tartalmaknál).

Örülök a sok leveleiteknek, azoknak akik csak úgy írnak, bátorítanak, érdeklődnek felőlem, és különösen örülök a segítségért hozzám fordulók leveleiért.

Forduljatok hozzám továbbra is bizalommal!

Puszi:


Igazán nehezen keltem. Kicsit túlságosan is. Napok óta nem tudok jól aludni, s most hajnalban kell kelnem. Három óra. Jesszusom. De van aki ugyankkor kel, hogy megkeresse a családjának a betevőt, vagy, hogy összekuporgassa álmai anyagi fedezetét. Bizony. Sok-sok emberi sors, amikkel ritkán találkozunk. Mert amikor rápillantok egy gondviselt arcra a...

Keserű reggel, bolondok napja. Áprilisi tréfának persze sok. Éppen egy eddig ismeretlen vírus okozta járvánnyal küzd egyre sikeresebben világunk. Az életünk alaposan megváltozott a munka világától, egészen a boltba járásig. A régen megmosolygott zöld maszkok már mindenki outfitjéhez hozzá tartozik, és sokaknak a gumikesztyű és kézfertőtlenítő is...

Belevaló nők

2020.03.20

Ezzel a címmel jelent meg az InStyle magazin tavaszi számában a cikk, melyben 50 inspiráló nőt mutatnak be. Izgalommal bújtam végig a listát az elejétől a végéig, és az általam ismerteken felül hihetetlenül bátor, izzó és utat mutató modern nőt ismerhettem meg. Nőjogi aktivista, krónikus betegséggel harcoló, író és közgazdász, színésznő és...